lördag 31 augusti 2013

Fukushima, kärnavfall och allvaret i läckor

Svensk och internationell media rapporterar hur Fukushimas kärnkraftverk i allt högre takt läcker radioaktivt vatten rätt ut i havet. Media pratar om strålningsdoserna strax utanför läckan är nästan 44 000ggr högre än det godkända för arbetare vid kärnkraftverk. Fukushima-katastrofen försvann tyvärr lite i mainstream media när den direkta katastrofen var över. Vanlig medialogik, jag vet, men de långsiktiga konsekvenserna av olyckan verkar bli den verkligt stora katastrofen. Den här kartan är en första bild av vart allt radioaktivt material har spridit sig. Nu oroar experter sig för att det kan bli mycket värre 
Det hela påminner mig om en dokumentär jag såg för ett tag sedan. Den behandlar hur kärnavfall har hanterats i norra Europa under tidigare decennium. Otäckt men väl värt att lägga en stund på.
Men det finns ljus i mörkret. Tyska energijätten RWE meddelade nyligen att de ska stänga ner några av sina kolkraftverk pga det ökande antalet sol- och vindkraftverk i det tyska elnätet. Inspiration för trötta svenska energidiskussioner och kärnkraftsavvecklingsförhoppningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar