torsdag 12 september 2013

Matsvinn och äldreomsorg

Just nu händer det  mycket som är värt att skriva om i Sverige och resten av världen. Av allt stort och smått är det framförallt två saker som jag reagerat på.

1. Maria Larsson (KD), Sveriges äldreminister (ja, vi har en sån) satt i morgonsoffan i SVT i morse och pratade om äldreomsorgen. Trots att Lex Sarah anmälningarna har mer än dubblerats över några år och
trots allt fler rapporter om missförhållanden inom äldreomsorgen vägrade Maria Larsson se något samband med minskade resurser inom vården. Som ett mantra ältade hon att Sverige a.) visst har bra personaltäthet, b.) att hur mycket personal det finns på äldreboenden inte hänger ihop med hur nöjda de äldre är med omsorgen och c.) att Sverige är det land i världen där det lägs mest resurser på äldreomsorgen. Istället la hon skulden på de enskilda vårdinrättningarna och kommunerna för att inte tillräckligt effektivt använda sina resurser.
Det är en tråkig retorik där den ansvariga ministern duckar och lägger frågan hos andra. När man hör henne låter det väldigt likt när Stefan Attefall angriper problemet med att det inte byggs så mycket hyresrätter genom att  lägga skulden på kommunerna.

Istället för att tjabla om vems fel det är så ser jag att lagstadgad minimi-personaltäthet inom äldreomsorgen är lösningen.


2. FNs livsmedel och jordbruksorganisation (FAO) släppte ett pressmedelande igår där man lyfte frågan om matsvinnet i världen. Enligt FAO går årligen 1 300 miljoner ton mat till spillo varje år. Det här är en av de frågor jag brinner mycket för då den omfattar mycket av de globala problem som vi står inför. Det är lätt att tro att matsvinnet skulle vara ett problem enbart  de rika, delarna av världen men så är inte fallet. Bristande infrastrukturer (såväl fysiskt vägnät som handelskanaler) och avsaknad av bra jordbruksutrustning gör mycket mat går till spillo även i fattigare delar av världen.
Det finns enkla men tydiga sätt att själv agera i frågan om matsvinn. Det absolut enklaste är kanske att inte storhandla. Det finns nämligen svensk forskning som tydligt visar att storhandlare slänger mer mat. När man tänker på det är det faktiskt inte så konstigt. Det är ju svårt att veta hur och vad man ska äta de kommande 7-14dagarna och det blir svårt att få överblick över vad som står i kylskåpet. Ett annat och lite mer extremt sätt att protestera mot matsvinnet är att containerdyka eller dumpstra. Det innebär att man ur containerar (inte helt lagligt) hämtar mat som matbutiker kasserat av en eller annan anledning. Det kan låta lite äckligt, men det finns en rad bloggar om ämnet som ger en fantastisk inspiration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar