tisdag 3 september 2013

Reinfeldt och klimatet - ett trist och långdraget skämt.

Med risk för att slå in öppna dörrar, regeringens arbete med miljö och klimat är ett skämt. Ett trist och långdraget skämt som ingen skrattar åt.
I dagarna är Obama i Sverige, samtidigt är det mindre än en månad kvar tills nya IPCCC rapporten kommer. En rapport från vilken illavarslande rön redan har läckt. I Sverige bedrivs några av världens ledande miljöforskningsprojekt inom ramarna för bland annat Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Center. Sverige rasar på listorna över hur bra miljöpolitik länder bedriver. Allt är alltså upplagt för att Reinfeldt i statsmannamässig anda ska tag kommando över situationen och tydigt styra upp den svenska regeringens miljöagenda.
Istället får vi det här.
En osammanhängande Reinfeldt som begår nybörjarmisstag nummer 1, skylla på de andra. Istället för att på reporterns fråga svara att 'Sverige gör sitt bästa för att minska sina egna utsläpp och att det har tillsats en utredning (brukar vara hans standardsvar i andra sammanhang) för hur vi kan bli ännu bättre', så skyller Reinfeldt på Kina och framhåller USA och EU som positiva (say what?) exempel. Det är den här typen av resonemang som har fällt tidigare klimattoppmöten och om små avant-gardeländer som Sverige nu börjar argumentera på ett sånt här protektionistiskt sätt är även toppmötet i Paris dömt att misslyckas.

Det enda som kan rädda den svenska miljöpolitiken är ett regeringsskifte.
Så enkelt är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar