tisdag 22 oktober 2013

Att inte lita på sina dyrt betalande studenter...

Man ska aldrig dra för stora växlar på fall, men när det väl exemplifierar ett större samhällsproblem kan det vara väl värt att lyfta.

I dagarna riskerar en Kazakstansk student att utvisas ur Sverige. Detta trots att hon har betalat de 75 000kr som utbildningen kostar, och att hennes föräldrar skickat de pengar som Migrationsverket kräver för att hon ska kunna garantera sitt uppehälle. Studenten har bott i Sverige i fyra år och studerat utan att Migrationsverket har haft några anmärkningar. Anledningen till att hon riskerar att slängas ut är att Migrationsverket inte litar på att hon behåller pengarna, de anser att det är en överhängade risk att hon för tillbaks dem till sina föräldrar.

Under många år var det gratis för utländska studenter att läsa vid Svenska universitet. Det var en otrolig möjlighet för många unga smarta studenter som själva saknade de medel som krävs för att studera vid universitet i England eller USA. Många studenter från hela världen sökte sig hit och berikade framför allt svenska masterutbildningar. Jag har själv läst ett masterprogram tillsammansi med en majoritet utländska studenter (från Argentina, USA, Nya Zeeland, Burundi mm). Det var en fantastisk upplevelse med diskussioner, insikter och perspektiv som vi aldrig skulle ha kunnat uppnå i en grupp med bara svenska studenter.
Givetvis innebar det här systemet extra kostnader för universiteten och det fanns ett önskemål från många lärosäten om att få någon form av ersättning för den administrativa merkostnaden studenterna förde med sig. Regeringen tog till sig detta och presenterade ett förslag som innebar att det skulle kosta pengar att läsa i Sverige. Mycket pengar. Fullt jämförbart med stora, välkända universitet runt om i världen (mellan 80 000kr och 140 000kr/år). Dessutom måste studenterna kunna garantera att de har 7300kr/månad att röra sig med, annars ger inte Migrationsverket uppehållstillstånd. Totalt måste alltså en student kunna hosta upp lågt räknad 190 000kr per år, eller närmare 400 000kr för en masterutbildning.
Vad får då studenter som trots de höga kostnaderna väljer att studera i Sverige?:
Jo, det får, med internationella mått mätt extremt få lärarledda timmar per vecka, en examen från universitet med förhållandevis lågt internationellt rykte (bortsett från möjligtvis Uppsala och Lund), studieplats på orter med ofta stora problem att ordna studentboenden och nu senaste hot om utvisning.

Toppen.

Kanske skulle det vara en möjlighet att sätta en begränsning i andelen utländska studenter per Masterklass (säg max en tredjedel), ta ut en avgift som täcker de adminstrativa kostnaderna och därmed kunna fortsätta njuta av allt det som dessa studenter tillför våra högre utbildningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar