söndag 27 oktober 2013

Småskalig vattenkraft och ytliga diskussioner

För några veckor sedan släppte den statliga vattenverksamhetsutredningen sitt delbetänkande. I det föreslås en rad förändringar i lagstiftningen kring småskalig vattenkraft. Det föreslås bland annat att dessa kraftverk ska prövas mot miljöbalken. Inte nog med att nyanläggningar ska prövas, också existerande kraftverk ska prövas.
Jag välkomnar förslagen till förändring. I dag förstörs många mindre vattendrag av dammar som har en stor påverkan på lokal fauna. Samtidigt har dessa dammar endast en marginell påverkan på den totala energiproduktionen i Sverige. Med de nya högre kraven på faunapassager även i mindre dammar kan dessa småskaliga vattenkraftverk bli viktiga tillskott i framtidens mer lokalproducerade elnät.

Idag diskuterades frågan i P1 Morgon. Sportfiskarna och Svenskt Näringsliv var representerade och allt förflöt likt enligt ett väl inövat manus. Svenskt näringsliv hävdade att det är orimligt att pröva kraftverk som redan finns på plats. De menade på att kostnaderna blir ohållbara för små aktörer samt att det nog fanns andra lösningar än dyra fiskvägar för att "täcka in miljötänket".
Sportfiskarna å sin sida hävdade att man måste tänka på den biologiska mångfalden. Programledaren kontrade med frågan "varför?" och tog död på den sidan av diskussionen. Sportfiskarnas förbundssekreterare försökte men lyckades inte på ett övertygande sätt argumentera för det inneboende värdet i biologisk mångfald.
När svaret på frågan om varför vi ska skydda det ena eller andra grönområdet eller vattendraget blir att det är viktigt med biologisk mångfald står vi nakna för motfrågor som "Är inte en koldioxidneutral elproduktion viktigare än ålarna i den här ån?".
Om vi bara håller oss till det närmast religiösa språkbruket kring den orörda naturens inneboende värde når vi inte utanför de redan frälsta. I stället måste vi börja väva ihop vårt mänskliga samhälle med våra omgivande ekosystem. Om vi kan argumentera för hur skyddandet av den ena eller andra biotopen ger mervärden för oss människor, som ibland kan vara högst konkreta och ibland oerhört abstrakta, kan vi nå utanför de redan frälsta och åstadkomma stora förändringar.

Nu vill jag bara vara tydlig med att jag är övertygad om att naturen har ett inneboende värde bortanför dess relation med människan, samhället och ekonomin. Jag är bara inte övertygad om att vi kan övertyga tillräckligt många om det, tillräckligt fort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar